5 saker du inte visste om trappor!

Världens längsta trappa är 3.4 km lång!

Ja du läste helt rätt, världens längsta trappa är 3.4 kilometer lång! Denna trappa går att finna i Mt Niesen, Schweiz och har hela 11’674 steg. Trappan är så pass lång att den är med i Guiness Rekordbok, vilket är en välförtjänt plats. Skulle du bestämma dig för att bestiga denna trappa får du räkna med närmre en timmes aktiv gång. Det finns dock inget som säger att du måste gå upp för trappan för att kunna säga att du har gått i världens längsta trappa, vi rekommenderar därför att ta den på vägen ned!

Medeltida arkitekter konstruerade trappor med försvar i åtanke

Detta är något som de flesta troligen inte tänker alls på, men som ger en riktig ”a-ha!”-upplevelse. Äldre byggnader i form av slott, torn och även kyrkor tenderar att ha spiraltrappor. Dessa trappor går nästan alltid i klockans håll, men har du någonsin funderat på varför alla dessa trappor har detta gemensamt? Att det enbart känns naturligt eller logiskt kan tes vara en rimlig förklaring, men syftet är av betydligt större anledning. Under medeltida krigsföring var en större del av arméerna beväpnade med svärd och tillhyggen, något som soldaterna bar med höger hand. För att effektivt kontra potentiella anfallare byggdes spiraltrappor i klockans riktning. Detta resulterar i att den som bestiger trappan får hålla eventuella vapen i sin vänsterhand. Samtidigt får den som går ned för trappan hålla sitt vapen i högerhand. Med andra ord ett effektivt sätt att skaffa sig fler fördelar vid försvar.

Det finns även tecken på hur vissa trappor designats i ojämna stegdjup såväl som steghöjder för att försvåra det ytterligare för fientliga soldater. Detta går helt emot vad vi diskuterade i vår tidigare artikel, men under medeltiden fyllde det faktiskt en funktion. Så om du inte tänkt bygga ett torn med syfte fäktas med svärd i din egna trapp avråder vi dig starkt från denna metod.

Att tävla i trappgång är en växande sport.

Motpolen till människor som väljer att ta hissen är människor som tävlar i vem som kan bestiga en trappa först. Dessa personer är grunden till den växande populariteten vi ser inom den sport som kallas ”vertical running”, eller ”tower running”. Att tävla i trappgång är något som görs på en global skala och tävlingar återfinns runt om i världen på välkända platser och såväl trappor. De tre mest kända tävlingarna går under namnen ”Empire State Building Run Up”, ”La Verticale de la Tour Eiffel” och ”Niesen Stair Run”, vars namn även avslöjar tävlingarnas plats. Det är inte en slump att kända byggnader (och självklart dess kända trappor) som Empire State Building och Eiffeltornet nyttjas för dessa typer av tävlingar.

Även i Sverige finns ett flertal tävlingar inom denna unika sport. Bland annat finns den fyndigt namngivna ”Stairways 2 Heaven”, en tävling som hålls för hyresgästerna i Kista Science Tower, Stockholm. Huset består av totalt 32 våningars trappor med hela 676 trappsteg. Sverige har även ”Gbg Trappathon”, en tävling som går av stapeln i Göteborg och uppgår till hela 12 kilometer. Totalt handlar det om hela 1000 trappsteg. Så om du råkar ha ett starkt intresse av att bestiga i trappor finns det med andra ord gott om möjligheter att såväl lokalt som internationellt visa upp din oanade talang.

Europas äldsta trappa är över 3000 år gammal

I början av 2000-talet gjorde forskare i Österrike ett fynd som går helt i linje med Stepsta’s smak; Europas äldsta trappa (troligtvis). Trappan tros vara mer än 3000 år gammal och leder ned till en saltgruva. Denna konstruktion återfinns i Hallstatt, en liten stad som även den är en av de äldsta städerna i Europa. Söder om den mer kända staden Salzburg ligger denna ort, vars saltgruva har sysselsatt lokalbefolkningen i tusentals år. Det anmärkningsvärda med denna gruva är att det finns betydligt fler fynd att göra än bara salt, utan även fornlämningar från de arbetare som huserat i gruvan under tusentals år. Men vad som gör den mest intressant i vårt tycke är självklart den bevarade trappan som leder ned till gruvan! Trappan är en av de mest anrika fynden som gjorts i gruvan, och vi har full förståelse varför. Skulle du råka ha vägarna förbi Hallstatt rekommenderar vi verkligen att du besöker saltgruvan och dess trappa. Om inte så har iallafall vi på Stepsta klart för oss var nästa studiebesök tar vägen.

PS. För att bespara dig frågan om ”världens äldsta trappa” kan vi informera om att den ryktas befinna sig i sydöstra Turkiet. Utgrävningar tyder på att denna trappa är omkring 9000 år gammal, men på grund av dess skick är det svårt att fastställa något mer konkret gällande dess användningsområde.

Foto: Stefan Grünig

Trappans uppfinnare – moder jord! 

Att utse vilken människa som skapade den första trappan är en omöjlig uppgift. Trappor har funnits så länge vi kan minnas, och anledningen är på grund av dess naturliga uppkomst. I naturen kan vi återfinna formationer från miljontals år som i praktiken fungerar som en mänsklig trappa. På grund av detta kan man dra slutsatsen att trappans egentliga uppfinnare faktiskt är naturen själv. Ett konkret exempel är ”Giant’s Causeway” i Nordirland, där de naturliga formationer uppstått och resulterat i en storskalig trappa av kolumnformade stenar. Att dessa uppstått helt utan människans agerande är ett bevis på hur naturen själv uppfunnit det vi idag kallar för trappa.

Har du ett intresse för naturliga fenomen och jordens unika formationer kan vi varmt rekommendera ett besök till just ”Giant’s Causeway”. Enligt oss på Stepsta är det verkligen ett av jordens underverk. Även om du inte är lika passionerad för just trappor som oss så är fenomenet av stenarnas formation fortfarande lika mäktigt.

Giant’s Causeway
Europas äldsta trappa
Betala din trappa med Klarna