Hjälp & FAQ

Vanliga Frågor

 • Hur lång är leveranstiden?

  Efter att ni har lagt er beställning kommer ni att få en skalenlig ritning (ej längre förhandsvisning). Ni behöver då bekräfta till oss att allting stämmer. Efter denna bekräftelse går er trappa in i vår produktion. Nuvarande uppskattad produktionstid står alltid längst uppe på vår sida och brukar normalt vara 3-4 veckor. När er trappa är klar tar det sedan cirka 1 vecka för fraktbolaget att leverera hem till er. Läs mer om aktuell leveranstid här.

 • Erbjuder ni andra färger och bets än vad som finns i er Online Designer?

  Ja, ladda hem vår färgkarta på bets här. Gällande täckmålning så erbjuder vi alla RAL-färger. Ange kommentar i kassan, exempelvis ”Byt ut RAL 9010 till RAL 1013”, eller ”Byt ut bets 018 till 083-S”. Vi kan även erbjuda NCS-färger mot en extrakostnad – kontakta oss isåfall.

 • Vad är det för tjocklek på era vangstycken och trappsteg?

  Vår standarddimension är 40 mm för både vangstycken och plansteg. Vi reserverar oss dock för att vårt budgetmaterial ”Furu ekonomi” i vissa fall kan ha 38 mm.

 • Behöver alla yttervangstycken monteras i vägg?

  Vid en L-trappa eller U-trappa behöver alla yttervangstycken kunna fästas i vägg. Detta på ett maximalt avstånd på max 600 mm c/c samt max 250 mm från ett hörn. Infästningspunkten i väggen behöver vara en träregel med minsta dimension på 45x75mm eller motsvarande. Om du inte har väggar runt alla yttervangstycken, går detta att lösa med extra pelare. Ange isåfall en kommentar i kassan angående detta, alternativt kontakta oss innan köpet på hej@stepsta.se. Se också isåfall till att spara din konfiguration och bifoga denna i mejlet.

 • Jag har valt täckmålade vangstycken, vad betyder det att dessa är i Furu+HDF?

  HDF står för High Density Fibreboard – en skiva av fina träfibrer som tillsammans med lim pressas till en hård träfiberskiva. HDF är likvärdigt MDF (Medium Density Fibreboard), men ännu tåligare. När vi målar vangstycken från fabrik, är vårt förstahandsval en kärna av furu som vi limmar ett skikt HDF ovanpå. Det gör att man kombinerar träets styrkeegenskaper med den släta yta som finns hos HDF. Vi kan självklart alltid erbjuda vangstycken utan HDF, men vår rekommendation är Furu+HDF för bästa resultat när vi täckmålar.

 • Har ni fysiska färgprover?

  Ja, vi kan erbjuda fysiska färgprover (för de färger och kombinationer som finns i vår Online Designer). Kontakta oss med vilket träslag/färg/bets ni är intresserad av så skickar vi hem detta tillsammans med en retursedel.

 • Vad kostar en ny trappa?

  Det beror på ett antal faktorer såsom utformning, materialval och om man monterar den själv eller vill ha hjälp av en hantverkare. Vår ambition är att du själv ska kunna konfigurera och installera din nya trappa. För att se vad din trappa kostar, testa gärna vår online-konfigurator.

 • Kan jag välja material för min trappa?

  Ja, du kan välja mellan ett antal olika material för de olika delarna av trappan, såsom trappsteg, sidostycken och räcken. Vi arbetar kontinuerligt med att utöka vårt sortiment av olika träslag. Vanliga träslag på trappor är furu, ask, bok samt naturligtvis ek. Du ser alla tillgängliga materialval och hur de påverkar priset på trappan direkt i vår online-konfigurator.

 • Kan jag få den lackad från fabrik?

  Ja, du kan välja på ett antal olika utföranden och behandling av träytorna. Du ser alla tillgängliga val när du designar din egen trappa i vår online-konfigurator.

 • Kan jag montera trappan själv?

  Vi rekommenderar alltid att trappan installeras av en erfaren trappmontör. Vi arbetar också kontinuerligt för att trapporna ska vara så enkla att montera som möjligt och erbjuder instruktionsvideos samt hjälp, bland annat via videosamtal, via vår kundservice.

 • Hur brant får en trappa vara?

  För att en trappa ska bli bekväm att gå i, används ofta trappformeln för att avgöra hur brant trappan bör vara. Trappformeln säger 2 x steghöjd + stegdjup = 63 cm. Vår online designer väljer automatiskt en bekväm lutning på trappan enligt formeln.

 • Hur bred är en trappa?

  Bredden på en trappa bör vara minst 90 cm (mäts från utsidan av trappen). I vissa fall, som exempelvis källare och vind kan 80 cm vara tillräckligt.

 • Hur bygger man en trappa?

  Att bygga en säker inomhus-trappa från grunden för användning mellan två våningsplan är en komplex process. Vi vill hjälpa dig med den komplicerade delen och göra trappbyggning enkelt för alla – med hjälp av vår 3d designer!

 • Hur ritar man en trappa?

  Enklast är att använda vår 3D-konfigurator, där får du en gratis 2d-ritning och 3d-modell av din trappa.

 • Vilken trappa tar minst plats?

  Om man bortser från spiraltrappan, så tar en L-trappa som följer väggen minst plats. Även om en U-trappa tar upp större yta, så kan den gå att placera i trängre utrymmen/mindre rum där en L-trappa eller rak trappa inte får plats. Detta eftersom U-trappan har ett mer kvadratiskt trapphål, istället för ett mer avlångt.

 • Hur många steg har man i en trappa?

  När man bygger en trappa vill man helst hamna på en steghöjd mellan 17-18 cm. Det betyder att om man har en trappa med en trapphöjd på 270 cm (från golv till ovansidan av nästa våningsplan golv), så blir 15 eller 16 steg allra bäst (eftersom 270/18 är 15, samt 270/17 ca 16).

 • Hur stor plats tar en trappa?

  Det beror på flera saker. Dels stegdjup och hur brant trappan är. Men också vilken typ av trappa – rak, L-trappa eller U-trappa. I vårt trappverktyg kan du enkelt byta mellan olika inställningar och se hur måtten förändras på 2d-ritningen.

 • Betala din trappa med Klarna