Hjälp & FAQ

Vanliga Frågor

 • Vad kostar en ny trappa?

  Det beror på ett antal faktorer såsom utformning, materialval och om man monterar den själv eller vill ha hjälp av en hantverkare. Vår ambition är att du själv ska kunna konfigurera och installera din nya trappa. För att se vad din trappa kostar, testa gärna vår online-konfigurator.

 • Kan jag välja material för min trappa?

  Ja, du kan välja mellan ett antal olika material för de olika delarna av trappan, såsom trappsteg, sidostycken och räcken. Vi arbetar kontinuerligt med att utöka vårt sortiment av olika träslag. Vanliga träslag på trappor är furu, ask, bok samt naturligtvis ek. Du ser alla tillgängliga materialval och hur de påverkar priset på trappan direkt i vår online-konfigurator.

 • Kan jag få den lackad från fabrik?

  Ja, du kan välja på ett antal olika utföranden och behandling av träytorna. Du ser alla tillgängliga val när du designar din egen trappa i vår online-konfigurator.

 • Kan jag montera trappan själv?

  Det är en vanlig fråga om man själv kan montera trappan i sitt hus och det beror på ett antal olika faktorer. Vi arbetar kontinuerligt för att trapporna ska vara så enkla att montera som möjligt och erbjuder instruktionsvideo samt hjälp via vår kundservice. Det beror dock på hur pass avancerad trappa du vill bygga samt naturligtvis din egen kunskapsnivå och erfarenhet. En trappa är en stor investering och för dig som känner dig osäker på om du själv kan montera trappan så erbjuder vi vårt nätverk av duktiga hantverkare. Det är dock ett arbete som alla erfarna hantverkare klarar av så använd gärna din lokala snickare.

 • Hur brant får en trappa vara?

  För att en trappa ska bli bekväm att gå i, används ofta trappformeln för att avgöra hur brant trappan bör vara. Trappformeln säger 2 x steghöjd + stegdjup = 63 cm. Vår online designer väljer automatiskt en bekväm lutning på trappan enligt formeln.

 • Hur bred är en trappa?

  Bredden på en trappa bör vara minst 90 cm (mäts från utsidan av trappen). I vissa fall, som exempelvis källare och vind kan 80 cm vara tillräckligt.

 • Hur bygger man en trappa?

  Att bygga en säker inomhus-trappa från grunden för användning mellan två våningsplan är en komplex process. Vi vill hjälpa dig med den komplicerade delen och göra trappbyggning enkelt för alla – med hjälp av vår 3d designer!

 • Hur ritar man en trappa?

  Enklast är att använda vår 3D-konfigurator, där får du en gratis 2d-ritning och 3d-modell av din trappa.

 • Vilken trappa tar minst plats?

  Om man bortser från spiraltrappan, så tar en L-trappa som följer väggen minst plats. Även om en U-trappa tar upp större yta, så kan den gå att placera i trängre utrymmen/mindre rum där en L-trappa eller rak trappa inte får plats. Detta eftersom U-trappan har ett mer kvadratiskt trapphål, istället för ett mer avlångt.

 • Hur många steg har man i en trappa?

  När man bygger en trappa vill man helst hamna på en steghöjd mellan 17-18 cm. Det betyder att om man har en trappa med en trapphöjd på 270 cm (från golv till ovansidan av nästa våningsplan golv), så blir 15 eller 16 steg allra bäst (eftersom 270/18 är 15, samt 270/17 ca 16).

 • Hur stor plats tar en trappa?

  Det beror på flera saker. Dels stegdjup och hur brant trappan är. Men också vilken typ av trappa – rak, L-trappa eller U-trappa. I vårt trappverktyg kan du enkelt byta mellan olika inställningar och se hur måtten förändras på 2d-ritningen.