Furutrappa – en trappa tillverkad av fur

Rita enkelt upp din furutrappa och se priset direkt – välkommen till vår Online Designer.

Tallen tillhör granfamiljen

Tall är en trädart som hör till granfamiljen. Det är ett högt, smalt träd med långa, smala barr och en ljus, nästan vit färg. Tall är mycket hållbart och därför ofta använt i byggande och inredning. Tall växer främst i nordligare delar av Europa, inklusive Sverige, Norge och Finland. Trädarten kan bli upp till 30 meter hög och leva upp till 500 år. Tallen har en mycket tät struktur vilket i sin tur ger en stark hållbarhet.

Furu, som man kallar virket från tallen, är således ett mycket vanligt träslag som används i många olika sammanhang. Furu finns i många olika varianter, med olika strukturer, färger och egenskaper. Norrländsk furu kan ha en mörkare färg än furu från södra Sverige, medan furu som växer i Kontinentaleuropa kan ha en ljusare färg än svensk furu.

Furus kännetecken

  • Ljust, gult med en fin struktur och en jämn yta.
  • Lättsågat och lätthanterligt, vilket gör det populärt att använda i träarbeten.
  • Lättskött och behöver inte mycket underhåll, samt lätt att måla och lackera.
  • God bärförmåga och är lämpligt att använda i konstruktioner som tål mycket belastning, som trappsteg och golvlister.

Furu är ett träslag som har varit populärt under lång tid och som fortsätter att vara det i många sammanhang. En trend som har blivit mer populär på senare år är användningen av furu i inredning. Furu har en ljus, naturlig färg och struktur som passar in i många olika typer av inredningsstilar. Det kan användas till möbler, som soffor, sängar och bord, samt till olika inredningsdetaljer, som lister, paneler och fönsterbrädor. Furu är också lätt att måla och lackera, så det går att anpassa färgen och utseendet efter ens eget tycke och smak.

Att tänka på

När man använder furu inomhus finns det några saker som är viktiga att tänka på. Se alltid till att placera en trappa i furu på en torr och välventilerad plats. Furu kan också vara känsligt för skador och repor när det används i möbler och andra träprodukter som utsätts för slitage. Därför är det viktigt att hantera furu försiktigt och att använda lämpliga skyddande ytbehandlingar, så som lack, för att skydda träet mot skador och repor. Tänk också på att furu gulnar med tiden och att det därför kan vara en god idé med en ytbehandling som inkluderar vitpigmentering/vitbets.

Skillnader mellan gran och furu

  • Gran är ofta ljusare och mjukare än furu. Furu mörknar även med tiden.
  • Furus kärnved har en mörkare färg än splintveden, medan torkad gran har samma färg på kärnved och splintved, vilket gör att man inte kan urskilja kärnan hos torkat virke.
  • I motsats till gran, har furu inte de typiska små pärlkvistarna mellan grenarna, utan har istället oftast ovala kvistar.
  • När gran hyvlas kan det ofta uppstå små urslag runt kvistarna, medan furu lättare kan hyvlas utan att ge upphov till sådana urslag.
  • Gran har också ofta kådlåpor, som furu sällan har.

Vad är kärnved och splintved?

Kärnved och splintved är två olika delar av ett träd. Kärnved är den inre delen av trädet, som består av det mest mogna vedmaterialet. Det är den del av trädet som är mest hållfast och tål mest belastning. Kärnveden hos furu har en mörkare färg än splintveden.

Splintved, även kallat barkved, är den yttre delen av trädet som ligger mellan barken och kärnveden. Det är den del av trädet som har växt mest under det senaste året och är därför yngre och mer elastisk än kärnveden. Splintveden har en ljusare färg hos furu.

Splintved används ofta till t.ex. papper, textilier och spånskivor, medan kärnved används till t.ex. möbler, träkonstruktioner och golv.

Användningsområden

Det finns många användningsområden för furu, inklusive möbler, trädgårdsprodukter, konstruktioner och inredning. Furu är också en vanlig råvara för papperstillverkning och för att producera träbriketter och träpellets. Det finns många fördelar jämfört med andra träslag – den är lättillgänglig, billig och lätt att bearbeta, med hög hållbarhet – samt även ett bra miljövänligt val.

Tallskog
En vacker tallskog. Visste du att om man ersätter en kubikmeter byggprodukter av betong eller stål med motsvarande produkter av trä, så lagrar det motsvarande 0,9 ton koldioxid (under konstruktionens livslängd)?
Betala din trappa med Klarna