Skötselråd för din trätrappa

En trappa från Stepsta är en kvalitetsprodukt som vid rätt användning och underhåll, kommer att förgylla ert hem i många årtionden framöver!

Våra trappor och de ytbehandlingar vi erbjuder har hög tålighet mot fläckar och repor och kommer att behålla sin elegans år efter år vid omsorg och rätt skötsel.

Städning och borttagning av fläckar

Vi rekommenderar att man regelbundet dammsuger och torkar av sin trappa. I huvudsak bör man alltid använda sig av så torra metoder som möjligt. Eventuella fläckar som uppstått kan tas bort med en lätt fuktad trasa och ett milt rengörnings- alternativt diskmedel. Under inga omständigheter får alkaliska medel användas (exempelvis ammoniak), då dessa medel kan skada ytan. 

För fläckar på klarlackad ytor, som inte går att få bort med milt rengöringsmedel, så kan man fukta en trasa med lacknafta. Därefter kan man försiktigt testa rengöra ytan.

I samband med rengöring av din trappa, bör man regelbundet behandla utsatta ytor med polish för att trappan ska fortsätta behålla sin lyster.

Bättra på ytbehandlingen

Det är lacken som utgör trappans slityta. Var därför proaktiv och bättra på nedslitna ställen i din trappa, innan några träytor kan skadas. Detta görs genom att först rengöra ytan för att sedan slipa lätt med 180-240 finkornigt sandpapper. Tänk på att alltid röra dig i träets fiberriktning vid slipning. 

Ta sedan noggrant bort slipdam med en lätt fuktad trasa. Därefter kan bättring påbörjas med exempelvis en halvmatt parkettlack eller halvmatt syntetisk färg. Kolla med din detaljhandel och följ de instruktioner som finns angivna. Kom ihåg att alltid testa på en liten yta först för att se att resultatet blir önskvärt.

Vid djupa skador på betsat trä, måste ytan först slipas och eventuellt spacklas för att få bort skadorna. Därefter kan ett nytt lager bets läggas på, för att sedan lägga lack ovanpå betsen. Var noga med att följa instruktioner och torktider som finns angivna på förpackningarna.

Avslutningsvis vill vi påpeka att ju noggrannare man är med trappans underhåll – desto längre blir livslängden!

Har ni några ytterligare frågor är ni alltid varmt välkomna att höra av er!

Betala din trappa med Klarna