Lär dig mer om trappor

Termer och begrepp

Här samlar vi fakta om olika typer av trappor, dess beståndsdelar, olika trämaterial samt viktiga byggnormer. Du behöver naturligtvis inte kunna alla dessa termer för att designa din egen trappa – i vår online designer blir du guidad steg för steg. Blir du förvirrad av alla begrepp och behöver hjälp så är du som alltid välkommen att höra av dig till oss.

Olika typer av trappor

Låt oss börja med de vanligaste trapptyperna. Om du byter ut en gammal trappa är det vanligaste att man ersätter den med samma form men om du samtidigt bygger om eller bygger nytt har du fler möjligheter att förändra ditt hem och då är det bra att känna till vilka former du kan välja mellan.

Raka trappor

Är som namnet indikerar en rak trappa utan sväng.

L-trappor

Är en av de absolut vanligaste trappformerna i Sverige och utnyttjar effektivt husets boyta. De kommer både som höger- och vänster-svängda. Våra trappor är dessutom designade med balanserad sväng för att skapa en naturlig gånglinje i trappan.

Trappor med vilplan

Har istället ett eller flera vilplan där du exemplevis kan placera en pall eller bänk för att kunna göra ”stopp” längs vägen uppför trappan. Det är en väldigt trevlig form men kräver mer yta för att få plats.

U-trappor

Är inte lika vanliga som L-trappor men på samma sätt väldigt yteffektiva och kompakta när utrymmet är lite mindre.

Övriga trappformer

Övriga trappformer såsom s-trappor och spiraltrappor är mindre vanliga.

Öppen eller stängd trappa – vad är skillnaden?

Här reder vi ut begreppen.

Öppen trappa

En öppen trappa har en öppning mellan stegen och man kan se igenom trappan. För att skydda småbarn från att trilla igenom öppningen monterar man oftast en skyddslist under varje steg.

Stängd trappa

En stängd trappa har istället ett vertikalt steg monterat så trappan blir stängd eller tät som det också kallas. Denna trapptyp används ofta om man använder ytan under trappan, exempelvis till ett platsbyggt förråd.

Stängd trappa / Öppen trappa

Termer som är bra kunna

Här samlar vi de viktigaste termerna för att göra ditt trappköp enklare.

Plansteget

Är det du går på.

Blocksteget

Är det nedersta steget om det görs lite bredare än trappan för att få ett enklare insteg i trappan.

Sättsteget

Det vertikala planet som gör trappan stängd eller tät som det också kallas. Om man har en öppen trappa, vilket är det vanligaste bland våra kunder, så har man inga sättsteg.

Vangstycke

Sidostycket på trappan, dvs det som planstegen är fästa i. Om du väljer underliggande vangstycken ligger planstegen ovanpå vangstycket

Räcket

Är uppdelat i två termer. Stigande räcke är det som går längs den öppna delen av trappan och barriären är monterad över själva trappöppningen på ovanvåningen. Räcket ska skydda från att trilla ur trappan och barriären från att trilla ner från ovanvåningen. Vi använder termen räcke i vår online designer.

Handledare

Stödet för handen som exempelvis är fäst ovanpå räcket eller i väggen längs insidan av trappan.

Stolpar

Påbörjar och avslutar ett räcke eller en barriär. Extra stolpar kan också krävas vid hörnen.

Höger- eller vänstersvängd

Avgör åt vilket håll trappan svänger, exempelvis vid en L-trappa. Man räknar alltid nerifrån så går man uppför trappan och den svänger åt vänster så det en vänster-svängd trappa.

Trapplöp

Gångvägen i trappan och varje ”sväng” skapar ett nytt löp. En rak trappa har alltså ett löp, en L-trappa har två löp och en U-trappa har tre löp.

Trapphål

Öppningen som är gjord i bjälklaget på ovanvåningen.

Trapphöjd

Trapphöjd eller våningshöjd är höjden trappan tar från golv till golv. Dvs från golvytan på första planet tills den är uppe på nästa våningsplan.

Frihöjd

Är det minsta mått man alltid ska ha i den delen av trappan där man riskerar att gå i ovanvåningen. I Sverige bör den minst vara 2 meter. I vår Online-designer får du alltid en varning om din planerade trappa riskerar att gå under denna byggnorm.

Trapphålet ska vara så stort att det är minst 2m mellan hålets kant och steget rakt nedanför

Steghöjd

Höjden på steget från ett trappsteg till nästa.

Stegdjup

Djupmåttet på trappsteget som är ”fritt” dvs man ska kunna gå på det utan att slå i överkanten.

Fingeravstånd

Fingeravstånd är det avstånd som alltid ska finnas mellan handledaren och väggen så att du alltid ska kunna ha ett bra grepp när du går uppför och nedför trappan. Enligt nuvarande svenska byggnormer ska det avståndet alltid vara minst 40 mm.

Steghöjd och stegdjup

Material och ytbehandling

Vi tillverkar endast trappor i gedigna trämaterial och de vanligaste träslagen våra kunder väljer är ek, furu, ask och bok. Varje träslag har sina för- och nackdelar men det handlar väldigt mycket om vad du vill ha och vad som passar i ditt hem med tanke på övriga material och din inredning.

Träslagen finns dessutom i olika kvalitét och det avgör även vilka ytbehandlingar som då är möjliga.

Du ser allt detta direkt i vår Online-designer samt hur dina val av träslag, kvalitét och ytbehandling påverkar priset på trappan.

Furu

Furu är ett enkelt och bra val för många trappor. Det är prisvärt och är ett fullgott material som täcker många behov i byggnationer.

Ek

Ek är ett hårdare träslag och upplevs ofta mer exklusivt. Det används väldigt mycket till finare möbler, köksbänkar, inredningsdetaljer samt naturligtvis till parkettgolv. Ett väldigt populärt val även till trappor.

Ask

Ask är också ett hårdare träslag med bra tålighet mot slitage och nötning. Då ask är betydligt ljusare än ek är det ofta huset övriga material och färgsättning som avgör vad som passar bäst till din nya trappa.

Bok

Bok är ett bra val om man har mycket höga krav mot skador och slitage. Det är hårt och tungt och står emot yttre påverkan extra bra.

Tillbehör

Vi erbjuder en rad olika tillbehör som gör din trappa snyggare, mer personlig och funktionell. Vi utvecklar kontinuerligt vårt utbud av tillbehör och du väljer dem direkt i vår Online designer.

Barngrind

Barngrind är ett bra sätt att hindra barn eller husdjur att gå upp eller ner i trappan utan att en vuxen är med. Den finns för montering både på nedervåning och ovanvåning.

Halkskydd

Inbyggt halkskydd är en bra extra säkerhetsfunktion för att minska risken för att halka i trappan.

Barnskyddslist

Barnskyddslist skyddar små barn att krypa emellan planstegen. Om du tror att barn kommer vistas i ditt hem är det ett självklart tillval. Det behövs endast om du har valt en öppen trappa.

LED-belysning

LED-belysning är ett mycket populärt tillval. Det ger både funktion i form av extra ljus och förstärker trappan som en inredningsdetalj. Den är dimbar och ger hemmet extra karaktär när skymningen och kvällen kommer.

Vill du läsa mer? Tips på bra artiklar

Här har vi också samlat länkar till allmänna råd kring renovering och byggnation samt om du vill läsa mer kring byggnormer och regler för svenska hus.

Boverkets sida innehåller byggnormer och regler som kan vara bra att känna till.

Din Byggare har en egen trappguide och de har även många andra bra artiklar kring renovering och nybyggnation.


Betala din trappa med Klarna